Duchovní zpráva za rok 2018 – NO Botanická, Brno

Zpráva duchovní za rok 2018 – Výroční shromáždění NO CČSH Botanická 1, Brno, 31.3.2019

Sandra Silná

Bratři a sestry,

náboženská obec Botanická je živou náboženskou obcí. V roce 2018 jsem zde sloužila jako farářka, nekázajícím kazatelem při NO byl Petr Neumann. Bohoslužeb, které se konaly každou neděli od 10 hodin a dále ve svátky, se účastní obvykle 30-40 lidí týdně. Téměř všechny bohoslužby jsem sloužila osobně. Během bohoslužeb každou neděli probíhá po celý rok, vyjma letních prázdnin, nedělní škola pro děti s Marianou Ambrožovou, Gábinou Svobodovou a Lenkou Kyčerkovou Veselou. Pro děti se konaly i další programy – na Velikonoce, na Den dětí, v rámci Noci kostelů a na Mikuláše. Další bohoslužby nebo pobožnosti jsem sloužila na základě pozvání, např. v DDS Betanie, ve středisku na Lipové i v rámci ekumeny.

Svátosti křtu v uplynulém roce přijalo 12 lidí, dospělí i děti. K přijetí svátosti biřmování jsem začala připravovat jednu ženu, individuálně po domluvě, přípravy nadále pokračují. Pod vedením Gábiny Svobodové se v NO Botanická připravoval a nadále připravuje jedenáctiletý Antonín Kubík, pokřtěný v r. 2017 v NO Botanická, společně se svou sestrou, k přijímacím zkouškám na biskupské gymnázium v Brně.

Svátost manželství si snoubenci udělili s mým svědectvím ve 40 případech, v kostele se, kromě svateb a křtin konalo i několik pohřbů, další jsem sloužila na brněnském hřbitově a pražském Lese vzpomínek, nejen pro členy NO Botanická.

NO Botanická v současné době čítá přes 1000 členů, mírně převažují ženy. O něco víc než 1/10 z celkového počtu členů platí pravidelně členské příspěvky na chod a hospodaření NO a církve, oproti plánovanému rozpočtu NO se nám daří na příspěvcích vybírat méně, něž by NO potřebovala. Členský příspěvek, který je dobrovolný, v současné době činí 500 Kč. Oproti tomu je ale v NO Botanická soustředěna poměrně velká skupina sympatizantů, nečlenů církve, kteří se účastní jednotlivých akcí NO, jako jsou nedělní společné obědy, ale také pomáhají, když je potřeba, např. při brigádách na dlouho zanedbávané farní zahradě nebo při stavbě a zdobení vánočního stromku a betléma.

Náboženská obec je zapojena do ekumeny v Brně, pravidelně se zde konají podzimní ekumenické bohoslužby (ob rok, nastřídačku s “Červeným” kostelem na Komenského náměstí), setkání v rámci Aliančního týdne modliteb, březnová setkání ke Světovému dni modliteb a květnová Noc kostelů. Účastníme se i Adventního ekumenického kalendáře a ekumenické bohoslužby v rámci Týdne modliteb za jednotu křesťanů v lednu v kostele sv.Jakuba.

Husův sbor na Botanické hostí pravidelně akce, které pořádá a zašťiťuje brněnská diecéze CČSH – Diecézní shromáždění, pietní bohoslužby k uctění památky Mistra Jana Husa, televizní přenosy bohoslužeb apod.

V náboženské obci se v minulém roce pravidelně konaly kulturní akce, převážně koncerty, jak v chrámu, tak ve sborovně, zapojili jsme se do Noci kostelů s bohatým programem, včetně programu pro děti. Uskutečnila se i výstava fotek ze Soloveckých ostrovů a cestopisná přednáška.

V Klubu Klubíčko, který se koná 1x měsíčně (vyjma prázdnin) se schází senioři se zajímavými hosty, témata jsou pestrá. Návštěvnost je 5-10 lidí. Seniory, kteří se již nemohou pravidelně účastnit života sboru, navštěvuji doma, pokud o návštěvu projeví zájem. Navštěvuji takto i pár lidí, kteří nejsou členy NO, ale našli jsme “společnou řeč”.

Pravidelně se účastním vzdělávání a formace duchovních na vikariátních konferencích pořádaných brněnským vikariátem. Jsem členkou Rady starších, která se schází 1x měsíčně a jejíchž schůzí se pravidelně aktivně účastním.

Všechny prostory kostela jsou adekvátně využívány, ožívá i zahrada u kostela, kde budu i nadále pracovat. Z kostela se na sklonku roku, na Boží hod vánoční vysílal přímý přenos bohoslužby pro Českou televizi.

V rámci svého farářského poslání spolupracuji s hnutím Amnesty International, byla jsem přizvána k projektu Živá knihovna, a tak pravidelně chodím převážně za studenty do škol vyprávět jim, co dělá farář/ka, jaká je náplň mé práce a jaký je život ve sboru. Pravidělně, 1x za čtvrtletí, píšu duchovní slovo do vysílání Českého rozhlasu, spolupracuji i s Rádiem Proglas, kde mívám duchovní zamyšlení 1x měsíčně, pokud je zájem, přijímám pozvání i do dalších médií, spolupracuji se Skautem ČR. Působím také na Masarykově univerzitě v Brně a občas přednáším na Evangelické akademii v Brně.

Spravuji webové stránky náboženské obce a také facebookovou stránku.

Ráda bych závěrem poděkovala všem, kteří se s otevřeností a ochotou podílejí na chodu náboženské obce, pomáhají službou při nedělních bohoslužbách, věnují svůj čas práci v Radě starších, pomáhají se správou majetku náboženské obce. Děkuju o těm, kteří mne kritizují – za impulsy pro další práci, za cenné poznání mnohých zákoutí lidských duší. Prosím za to, abychom toužili po zralosti, vnitřní svobodě a radosti – jen tak, myslím si, budeme moci skutečně hlásat evangelium a doprovázet lidi na cestě k duchovní zralosti a svobodě.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..