Kázání na 4.neděli po Epifanii, 31. ledna 2021

texty: Dt 18, 15-20, 1Kor 8, 1b-13, Mk 1, 21-28

Sestry a bratři,

jedním z důležitých úkolů církve je její prorocká úloha. Víra přináší do života rozměr pokoušet se interpretovat znamení doby, je to jeden z našich úkolů. I takto následujeme Krista, když se pokoušíme nahlédnout události, jichž jsme svědky, které prožíváme a dotýkají se nás, a když se je pokoušíme číst tak, že jdeme v jejich chápání za prvotní emoce, hlouběji. Je naším úkolem se ptát, jak k nám skrze dějinné události mluví Bůh, co nám sděluje? Máme na cestě za poznáním také překonávat strach. Často tam, kde je málo víry, je hodně strachu, a tam, kde je hodně strachu, se může začít dařit třeba agresivitě, konspiračním teoriím anebo také lživým prorokům, rádoby zachráncům, těm, kteří si myslí, že mají poznání, těm, kteří hlásají, že mají pravdu, sílu, moc … I tímto směrem nás v úvahách vedou dnešní biblické texty. Proroci, ti skuteční, do dějin vnesli fenomén víry, důvěry, otevřeli lidem novou dimenzi života, obohatili dosavadní systém rituálů, příkazů a zákazů právě o víru a důvěru ke skutečnosti jako takové, o důvěru k tomu, který vtiskuje smysl i zdánlivě nesmyslným věcem. Také nás učí, jak léčit kořeny strachu, protože strach mnohdy pochází z vykořeněnosti, a hledá si cíl – čeho by se mohl bát, v kom či v čem zakořenit, hledá si prostor. Dnešní evangelijní text, ačkoliv se to možná na první přečtení nezdá, nám sděluje něco o zakořeněném strachu, o vykořeněnosti, která dává prostor všelijakým “nečistým duchům”, ale text je také právě o důvěře. 

Když byl před necelými dvěma lety, 30 let po revoluci, proveden nezávislý průzkum v české společnosti, jedna část otázek se týkala zásadní věci, kterou je obecně důvěra – mezi lidmi, důvěra v instituce apod. Důvěra přináší do občanské společnosti stabilitu a soudržnost a ulehčuje lidem vše od obchodních transakcí po každodenní komunikaci. Pohybovat se v prostředí, kterému se dá důvěřovat a kde se dá důvěřovat, je pro život mnohem lehčí. Společnosti, ve kterých je důvěra nízká, naopak neprospívají, což se projevuje na fungování státu i v mezilidských vztazích. Důvěra mezi nejbližšími i zkušenosti s těmi, které člověk osobně nezná, jsou tak klíčovými ukazateli fungující společnosti. V tom průzkumu z roku 2019 se ukázalo, že je nám ve společnosti potřeba důvěry více, že mezi lidmi v naší společnosti je důvěra obecně extrémně nízká. Jak už bylo řečeno, mezilidská důvěra je obrovsky důležitým kapitálem. Nakonec i zkušenost loňského a letošního roku nám také o důvěře či nedůvěře mezi lidmi mnohé vypovídá. V lidech narůstá skepse, a právě i další nedůvěra. Ani se tomu nelze divit, po informačních kotrmelcích, které předvádějí špičky naší politiky. Právě lidé, kteří jsou vidět, kteří vystupují na veřejnosti, někdy samozvaní, jindy skuteční “proroci” mají zvláštní zodpovědnost za kapitál důvěry, ne všichni si to ale zodpovědně uvědomují a podle toho jednají. 

Bible nás i skrze příběhy dávných proroků učí, abychom si uchovávali naději, abychom se nevzdávali, vytrvali. Protože život ve víře je cestou na hloubku bytí. Abychom se učili překonávat strach. Kristus má v mnohém také terapeutickou úlohu – ukazuje, jak překonávat strach, nedůvěru a agresi vírou a nadějí. 

Když se tedy konečně vrátím k tomu dnešnímu textu z Markova evangelia, tak je tam zmíněn muž, kerý byl posedlý nečistým duchem. Nečistí duchové, to je pro nás asi něco jako hororová představa, ale nečistý duch, to může být klidně to, co poletuje vzduchem, mezi lidmi, a tu sedne na toho, tu na onoho – taková ta blbá nálada, atmosféra nejistoty, strachu, davová psychóza, nebo rychle se šířící “zaručená” zpráva, něco, co na nás sedne, myšlenka, která mnohé ovládne .… Ježíš říká nečistému duchu: “Mlč, umlkni a vyjdi z něho”. A stane se. To je ta terapeutická síla Kristovy lásky, která zmůže takové věci. Překoná strach, dává kořeny u pramene života. Boží posel vždycky říká “nebojte se”, proroci, andělé, dobré bytosti, poslové světla a lásky vždycky říkali a říkají “neboj se, nebojte se”, dávají bez touhy ovládnout, léčí bez dlužního úpisu chtít na oplátku vlastnit. A jak jsme četli, zprávy o takovém skutečném léčení se rychle šíří a vzbuzují naději. AMEN! 

Příspěvek byl publikován v rubrice Kázání. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..