Kázání na 6. neděli po Duchu svatém

Kázání na 6. neděli po Duchu svatém, 16. července 2017, Brno Botanická 1

Podobenství o rozsévači dle Matoušova evangelia

Sestry a bratři,

evangelista Matouš poskytuje k dnešnímu podobenství rovnou i výklad, takže mi tím trochu ušetřil práci, žádné kázání už by být nemuselo, protože to tady máme naservírované “na talíři” – slyšeli jsme, co text znamená, co tím Kristus zamýšlel. Ale přece jen, aspoň pár dalších myšlenek k tomu přidám.

Podobenství o rozsévači je podobenství s mnoha možnými výklady. Je také podobenstvím o mnohočetnosti lidství, lidských povah, lidských osudů a přístupů k životu. Přeneseně je i podobenstvím o moudrosti.

Ke každému z nás plyne tok zkušeností našich předků, suma znalostí a rad od těch, kteří chtějí “naše dobro”, nespočetné možnosti, kde a jak se vzdělávat, po kterém “slovu” v životě sáhnout. K tomu všemu je tu ještě i jemné předivo spirituální moudrosti, zkušeností mystické praxe, duchovního života, ze kterých se dá také čerpat. Prostě jsme, my lidé, po mnoha stránkách živnou půdou, do které se dá zasít ledasco a je na nás, co vyklíčí, vzejde, čemu dáme vzejít a co padne ladem. Člověk se musí v tomto směru umět rozhodnout a pak dát všechno bez omezení, dát sebe, ujistit se, že to, čemu se dáváme, co skrze sebe necháváme protékat a v sobě vzklíčit, je pokud možno čistý pramen, že je to pramen života, a pak se odevzdat jeho proudu, nechat se unášet svým vlastním nadšením, vnímat rytmus života nebo se o to aspoň pokoušet, učit se harmonii, hledat rovnováhu, vychutnávat si život, tvořit, dávat a přijímat a taky umět říct díky té veliké síle, lásce, rozsévači Bohu. Celý náš život je jako kdyby odpovědí na to, zda si tohle dovolíme, náš život, to je naše úroda, to, co z nás “roste”, kým jsme uvnitř a navenek v tomto světě.

Můžeme a máme se ptát, jak to, co do nás bylo zaseto, v sobě neseme a co z toho klíčí. Jakou ideu lidství v sobě neseme? Co tvoříme? To je zásadní otázka vědomého bytí na této Zemi a v životě, kterou bychom si měli položit a průběžně pokládat pro jistotu zas a znovu.

Inu, jak jsem říkala, dnešní kázání je krátké, protože výklad podobenství máme v textu evangelia a už ten samotný výklad nám dává spoustu materiálu k promýšlení. Proto tedy dnes takto krátce a spíše v otázkách než odpovědích. Ty odpovědi, to je totiž každého život a dílo, které po nás zůstává. Amen!

Příspěvek byl publikován v rubrice Kázání. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..